Lu Residence
中軸線 Central Axis


City    Taipei City


Year    2016


Size     30 Ping

This case is originally a 30-year-old condo whose size is about 99ms in a trapezoidal layout.  To rectify this angular layout, the axis is used as the passageway linking each area, separating the house into public space and private space in light of functional attributes.  The design conforms to the concept of “bright hall & shadowy room” while getting rid of the Feng Shui taboo of “seeing the pillar at entrance,” minimizing the fragmental spaces deriving from the angular layout.  Since the living & dining area, the kitchen, and the reading area are open to users, the interior dimension appears a lot wider, reinforcing family interaction.

此案為30年30坪老公寓,原始空間為梯形格局,為了解決空間不方正的配置,設計上以中軸線為各空間的聯絡通道,再將空間屬性分為公共空間及私領域,不僅形成明廳暗房的概念,也解決了進門見柱的風水禁忌,並減少了因為格局不方正產生的的菱菱角角。因為將公共空間的客廳區、閱讀區、餐桌區及廚房的使用機能開放,使得讓空間尺度感更為開闊,更加深家人的互動交流。