20170428LDL20JPG.jpg

Gu Residence
迴歸 Reinterpretation


City    Taipei City


Year    2017


Size     32 Ping

It was our promise to scatter moderate sunlight everywhere in the house when we first saw it.  We arrange 3 bedrooms, 2 bathrooms, 1 kitchen, 1 study room, and 1 walk-in wardrobe into this 100m2 apartment with an angular floor plan.  The space is efficiently used to function in various ways with a wide-open and cozy resting area remaining.

A square-shaped flow revolves around the public area, which not only connects each space that provides privacy but also keeps the private area and public area from interference with each other.

The design features light-and-shadow effect and greenery, with which each room is ended.  Viewers’ focal point is re-directed into the interior through the large windows, with a changeable window view at different hours and in different seasons.  The interior space is then extended without limit in the regression of light and shadow.

讓陽光溫穩流轉於室內每個角落,是與房子初遇時的承諾。

30坪的不規則平面空間,共配置了三房、二衛浴、廚房、書房及更衣室,有效的利用空間並置入眾多的使用機能,但依然保有開闊舒適的休憩領域;

空間配置上,以公領域為核心,圍繞著的是口字型的動線,其功能除串聯私領域的空間,也讓公私領域彼此獨立互不干擾,

設計上以光影綠意為主軸,讓其成為各空間的盡頭,將視覺焦點引導入室內,形成了會隨著季節及時刻變化的窗景,回歸於光影流轉之間,也將室內空間無限延展。

20170428LDL20JPG.jpg
20170428LDL30JPG.jpg
20170428LDL45JPG.jpg
20170428LDL47JPG.jpg
20170428LDL34JPG.jpg
20170428LDL51JPG.jpg